"מה קורה, כאשר ספר תנ"ך מסתורי ועתיק יומין מתגלגל לידיהם של ארבעה צעירים, אשר מגלים כי אם יפתחו אותו - ימצאו עצמם אי-שם בעבר הרחוק של ימי התנ"ך, חשופים להתרחשויות מפתיעות? גיבורי הספר, חילונים ודתיים, ימניים ושמאלנים, נסחפים לתוך הרפתקה המובילה אותם למחוזות מופלאים ומטילי אימה ומטלטלת את המציאות שלהם ואת עולמם הרגשי."
כשאתם חושבים על מסע חזרה בזמן, נסיעה לעבר הרחוק של ימי התנ"ך אינה בדיוק מה שאתם מדמיינים בעיני רוחכם. האמת שבהתחלה הרמתי גבה כשקראתי את תקציר הספר. מסע בזמן לסיפורי התנ"ך?? מה לזה ולתנ"ך?התחלתי לקרוא את הספר ובעל כורחי נשאבתי, יחד עם גיבוריו, למסע מרתק בנבכי התנ"ך שלנו. מי תיאר לעצמו שימי התנ"ך הרוויים מלחמות, מהפכות ותככים יכולים להיות כה מרתקים??
זוכרים את סדרת הטלוויזיה הנהדרת "מנהרת הזמן" בה נשלחו המדענים בכל פעם לתקופה אחרת ובכל פעם נקלעו לאירוע היסטורי חשוב ופגשו דמויות ידועות מהעבר? אותו רעיון מופיע גם בסדרתה המלבבת של גלילה רון פדר,
"מנהרת הזמן", בה גיבוריו מסייירים בתקופות שונות בהיסטוריה שלנו. סיגל אדלמן לקחה את הרעיון צעד אחד קדימה וייבאה אותו לתקופת התנ"ך. בספר זה הגיבורים חוזרים לנקודות זמן שונות בתנ"ך שלנו, עדים לסיטואציות שונות המתוארות בסיפוריו ונפגשים עם דמויות מוכרות מהמורשת שלנו. תשאלו איך? תנ"ך מסתורי בעל איכות מאגית מתגלגל לידי ארבעה צעירים, שניים מהם חילונים ושניים דתיים. ברגע שייפתחו אותו ויקראו בפסוקיו יישאבו תרתי משמע לפרשה זו או אחרת בתנ"ך ויגלו מחדש את אהבתם וזיקתם לארץ ואת הקשר ההדוק שבין עם ישראל לארצו. הציונות תקבל כאן משמעות מיוחדת ומרגשת ולא, ציונות אינה מילה גסה.
הסופרת מלהטטת בכשרון רב בין חיי הצעירים בהווה לבין מסעותיהם בזמן ומובילה אותם (ואת הקורא) למחוזות מופלאים ומרתקים. הצעירים (יונתן ואחותו למחצה מיקה ובני דודם הדתיים נגה ורועי הג'ינג'י) נכנסים שבע פעמים לתקופות שונות בתנ"ך, עוברים חוויות מרטיטות לב ויוצאים משם מחוזקים יותר מורלית ורוחנית ועם תובנות חדשות ומרגשות. למרות שהאמונה הדתית עוברת כחוט השני לאורך הספר, אין כאן הטפה דתית, וטוב שכך, רק נסיון לקרב את הקורא למורשתו ולאחד עם מפולג.
הסופרת מספרת שתהתה באם תצליח לשתף את קוראיה בחווית הקריאה שלה בתנ"ך ואין ספק שהצליחה ובגדול. הסופרת יצרה סיפור מרתק והפיחה חיים בסיפורי תורה יבשים בהציגה את האירועים כדרמה אנושית מרגשת. סיפורי התנ"ך נפרשים לעיני הקורא כפסיפס מרהיב ומאירים באור אנושי את משתתפיו. ניכרת אהבת הסופרת לארץ ולתנ"ך וניכר כי נערך מחקר מעמיק על הסיפורים ועל המקומות המתוארים. לאורך הקריאה חשבתי כי חבל שלימוד התנ"ך בבית הספר לא מועבר באופן דומה למסופר בספר זה. הסופרת בוראת עולם רווי צבעים, ריחות וטעמים ודומה שהקורא מוטל יחד עם הדמויות לעמקי מנהרת הזמן וחווה את האירועים ממש בעת התרחשותם. יכולתי לראות בעיני רוחי את אנשי סדום צובאים על ביתו של לוט וזועקים חמס ואת ענני הגפרית המצטברים מעל ראשיהם, להריח את סרחון הגופרית המומטרת על הרשעים ולשמוע את קול צעדיהם של לוט ובני ביתו המתרחקים נואשות מהמקום. התיאורים היו חיים וצבעוניים ונתנו למסופר משמעות חדשה ומצמררת. הסצנות המתוארות קרמו עור וגידים לנגד עיני, ממש כאילו התרחשו בימינו אנו. בין אם אתם מאמינים בנכונות סיפורי התנ"ך ובין אם לאו, זה לא יגרע מהנאתכם מהספר. קטעי החזרה בזמן היו אהובים עלי במיוחד והצטערתי על שהצעירים לא ביקרו ביותר מקומות. הסופרת מפליאה בתיאוריה ובכתיבתה ומצליחה למשוך את הקורא מהעולם שלו לעולם עתיק יותר ומאתגר לא פחות. כפי שבוודאי הבנתם, אהבתי מאד את הספר ואני ממליצה עליו לבני נוער ומבוגרים כאחד.
בשורה התחתונה: התנ"ך מזווית אחרת!
סיגל אדלמן מספרת: "הספר "ניידים בזמן" הוא תיאור המעבר בזמן אל תוך העבר הקדום, אך גם את החזרה משם אל חיי ההווה וההתמודדות איתם לאור חוויית המפגש עם התנ"ך. בנקודה זו הספר מביא גישה ייחודית בה אנו מלווים את הגיבורים במסעם הכפול - אל תוך העבר אך גם בחזרה אל חיי ההווה של ארבעה מתבגרים. גיבורי הספר נכנסים שבע פעמים לתקופות שונות בתנ"ך. בכל פעם הם מתמודדים עם אתגרים שונים ומגלים תובנות חדשות על עצמם ועל חייהם. דעותיהם מבטאות את הקולות השונים בחברה הישראלית, את הקונפליקטים אך גם את החיפוש המשותף אחר שלום וחיבור בתוכנו".
סיגל אדלמן אומרת כי "הרעיון לכתיבת הספר התעורר לפני עשרים וחמש שנה, בתחילת דרכי כבעלת תשובה, כאשר מנהל הוצאת ספרים ביקש ממני לכתוב ספר לבני נוער. ידעתי שאכתוב על כניסה לתוך התנ"ך, כיוון שמאז ימי ילדותי ועד היום מצאתי עניין רב בקריאת התנ"ך. תהיתי האם ניתן לשתף קוראים אחרים בחוויית הקריאה בתנ"ך, כחוויה מרתקת? האם אפשר לחבר בין ז'אנר הפנטסיה - לטקסטים עתיקים? ליצור ספר הרפתקאות, שאינו מוותר גם על העומק והעושר הרעיוני, שהטקסט התנ"כי מזמן לנו? חשבתי שראוי לנסות. לצורך כתיבת הספר השקעתי זמן ומאמץ באיסוף החומר והגשתו בצורה נכונה. זה ארך שנים. העמקתי בלימוד התנ"ך ומפרשיו, על פי המסורת היהודית, נרשמתי לסיורים ארכיאולוגיים במקומות עליהם בחרתי לכתוב, ורתמתי את כוח הדמיון על מנת לרקום מהחומרים השונים יריעה סיפורית מעמיקה ומושכת לב".
ניידים בזמן / סיגל אדלמן
הוצאת דני ספרים
2015, 478 עמ'